Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Μπορεί οι επιστήμονες να υποστηρίζουν πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τονώνει την καρδιά, όμως μία πρόσφατη ιαπωνική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού υποστηρίζει πως ακόμα και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης στους άντρες. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οσάκα, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό journal Alcohol: Clinical Experience and Research.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που πίνουν, έστω και ένα ποτό καθημερινά, έχουν 20 – 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τα άτομα που δεν καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ (σε ποσότητα και συχνότητα), αυξάνεται ανάλογα και η πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Στην παραπάνω έρευνα δεν ελήφθη υπ’ όψιν η πιθανή συνύπαρξη και άλλων επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο υγείας της Μ. Βρετανίας επισημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όταν η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση