Επαθε ηπατική βλάβη από τσάι με βότανα

Ενας 62χρονος άνδρας νοσηλεύθηκε με συμπτώματα ηπατίτιδας, τα οποία φαίνεται να οφείλονται στην κατανάλωση τσαγιού που περιείχε το βότανο Teucrium capitatum L.(T. capitatum), σύμφωνα με έκθεση Ελλήνων γιατρών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Gastroenterology and Hepatology.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ασθενής κατανάλωνε το τσάι για τέσσερις μήνες προκειμένου να καταπολεμήσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σάκχαρου.

Οταν ο ασθενής παρατήρησε απώλεια της όρεξης, ναυτία και γενική αδιαθεσία, σταμάτησε τη λήψη του τσαγιού και μερικές ημέρες αργότερα παρουσίασε συμπτώματα ίκτερου και πήγε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Δουράκη, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ασθενής εμφάνισε οξεία ηπατική ασθένεια (με συμπτώματα ηπατίτιδας). Μετά από εννέα εβδομάδες η ηπατική λειτουργία αποκαταστάθηκε πλήρως.

Οπως αναφέρει ο κ. Δουράκης φαίνεται να είναι η πρώτη περίπτωση οξείας ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με το βότανο T. capitatum.

Η περίπτωση αυτή φαίνεται να αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι πολλά βότανα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά υπό διάφορες μορφές (τσάι, συμπληρώματα διατροφής) και θεωρούνται ασφαλή, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση