Το φυλλικό οξύ προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος φαίνεται να παρέχουν σημαντική προστασία κατά της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Gut.

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει συσχετιστεί, από πολλές επιδημιολογικές μελέτες τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες από το νοσοκομείο Royal Victoria, στο Μπέλφαστ, μελέτησαν μία μικρή ομάδα έντεκα ασθενών με αδενοματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, οι οποίοι αποτελούν προκαρκινικές καταστάσεις.

Στους έξι από τους έντεκα ασθενείς δόθηκε διατροφικό συμπλήρωμα 2mg φυλλικού οξέος, σε καθημερινή βάση για τρεις μήνες, ενώ στους υπόλοιπους ασθενείς δόθηκε εικονικό σκεύασμα (placebo).

Από βιοψίες που έγιναν στις τέσσερις, στις δώδεκα και στις δεκαοκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της λήψης του συμπληρώματος, βρέθηκε ότι η λήψη φυλλικού οξέος μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη κυττάρων στους πολύποδες που μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.

Μάλιστα μετά το τέλος της περιόδου λήψης του συμπληρώματος, στην ομάδα που έλαβε το φυλλικό οξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης των κυττάρων στους πολύποδες (του παχέος εντέρου), επανήλθε στον ίδιο ρυθμό, που παρατηρήθηκε πριν από τη χορήγηση της βιταμίνης ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση