Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας σε συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων φαίνεται να είναι άσκοπη σπατάλη χρήματος και οι άνθρωποι θα πρέπει απλά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The Lancet.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι τα εκατομμύρια άνθρωποι που παίρνουν καθημερινά βιταμίνες όπως βιταμίνη C, E και β-καροτένιο δεν προστατεύουν τον εαυτό τους από καρκίνο, καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα είναι απογοητευτικό το ό,τι δεν παρατηρήθηκαν θετικές επιδράσεις από τη λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων, στα καρδιαγγειακά νοσήματα ή τον καρκίνο.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι στην έρευνα εξετάστηκαν μόνο συγκεκριμένοι συνδυασμοί από αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κάτι που σημαίνει ότι άλλες βιταμίνες ή άλλοι συνδυασμοί πιθανόν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί.

Τα αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα δεν προσφέρουν τίποτα. Δεν είναι επικίνδυνα αλλά δεν προσφέρουν και τίποτα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 20.000 άτομα ηλικίας 40-80 ετών, από 69 βρετανικά νοσοκομεία και εκτός από τα συμπληρώματα διαστροφής μελέτησαν και τη δράση των στατινών, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Για τις στατίνες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχουν αποτελέσμτα κατά το πρώτο έτος της λήψης τους, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται μέσα στα πέντε χρόνια λήψης αυτών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση