Καλλυντικά κατηγορούνται ότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Καλλυντικά κατηγορούνται ότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίεςΠολλά καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης, όπως αρώματα, κρέμες και αποσμητικά, περιέχουν φθαλάτες, μία ομάδα χημικών ουσιών που έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση σοβαρών γενετικών ανωμαλιών στο γεννητικό σύστημα των αρένων εμβρύων, αλλά και βλάβες σε ζωτικά όργανα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με την ονομασία Not Too Pretty, (δηλαδή Οχι Τόσο Ομορφη), που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση Health Without Harm. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από τα 72 προϊόντα που εξετάστηκαν, 52 περιείχαν τις ενώσεις αυτές σε διάφορες περιεκτικότητες, χωρίς να αναφέρουν την ύπαρξή τους στη συσκευασία τους. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Αμερικανική νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση των ουσιών αυτών από τη βιομηχανία καλλυντικών και δεν προβλέπει περιορισμούς στη χρήση τους.

Το CDC, ο εθνικός οργανισμός ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ διερευνά το θέμα των φθαλατών εδώ και 20 χρόνια. Σε έρευνες μάλιστα που είχε διεξάγει, είχε διαπιστωθεί ότι η συγκέντρωση στον οργανισμό των φθαλατών, σε πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ήταν ανώτερη από τα όρια ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά οι αρμόδιοι οργανισμοί των ΗΠΑ δε θεωρούν ότι συντρέχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ενώσεις αυτές χρησιμοποιούνται εδώ και 50 χρόνια χωρίς να έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.

Οι φθαλάτες είναι μία οικογένεια βιομηχανικών χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει η πλαστική ύλη, αλλά και ως διαλύτες.

Μπορούν να περάσουν στον οργανισμό μέσω της χρήσης των καλλυντικών, αλλά και με την εισπνοή αναθυμιάσεων ή της κατανάλωσης τροφίμων.

Εχουν ανιχνευθεί σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης όπως συσκευασίες τροφίμων, κουρτίνες μπάνιου, το εσωτερικό αυτοκινήτων και μπογιές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση