Ανησυχία στην Ε.Ε για τα ορμονούχα αναψυκτικά

Οι ειδικοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά την ανακάλυψη της απαγορευμένης αυξητικής ορμόνης ΜΒΑ, σε δείγματα αναψυκτικών που παρασκευάστηκαν στο Βέλγιο, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μόνιμη επιτροπή της ΕΕ για τη διατροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα για να εξετάσει το πρόβλημα και να αποφασίσει τα ενδεχόμενα μέτρα προστασίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (AFSCA) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σε δύο δείγματα προερχόμενα από δύο εταιρίες βρέθηκε ”μικρή συγκέντρωση της ΜΒΑ” και πρόσθεσε πως αμέσως ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα δείγματα αυτά προέρχονταν από διανομές αναψυκτικών που η τελευταία έγινε τον Μάιο του 2001 και τα προϊόντα αυτά δεν κυκλοφορούν πια στην αγορά, επισήμανε η ΑFSCA, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες είναι οι δύο εταιρίες, ούτε για ποια αναψυκτικά πρόκειται.

Οι βελγικές αρχές θεωρούν ότι η απαγορευμένη ορμόνη βρισκόταν σε σιρόπι που πούλησε η εταιρία “Bioland”, με έδρα την Αμβέρσα, στις δύο εταιρίες παρασκευής αναψυκτικών. Ενας από τους υπευθύνους της “Bioland” συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση