14ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS

14ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDSΞεκίνησε την Κυριακή 7 Ιουλίου στη Βαρκελώνη το 14o Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν έως τις 12 Ιουλίου. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Οργάνωση του ΟΗΕ, που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS, την UNAΙDS και θα συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι από 15000 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο. Εκτός των άλλων στη διεθνή αυτή διάσκεψη θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και θα επισημανθεί το ανησυχητικό φαινόμενο της αδιαφορίας που δείχνουν, όσον αφορά στα μέτρα πρόληψης, πολλές πληθυσμιακές ομάδες, (νέοι, ομοφυλόφιλοι), παρά τις συνεχείς εκστρατείες ενημέρωσης που γίνονται διεθνώς.

Οσο αφορά την θεραπευτική αντιμετώπιση θα παρουσιαστεί ένα εμβόλιο, το οποίο κατασκευάζεται από την Αμερικανική εταιρεία VaxGen, οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του οποίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Για να μπορέσει το φάρμακο να πάρει έγκριση θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον στο 1/3 των ασθενών που θα το δοκιμάσουν.

Ενα άλλο φάρμακο που δοκιμάζεται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche Holding, έχει την ιδιότητα σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, να αποτρέπει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, σε αντίθεση με τα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέχρι σήμερα και επιτίθενται στον ιό, μόνο μετά την εισβολή του στα κύτταρα.

Απώτερος στόχος των ερευνητών διεθνώς είναι να διατηρήσουν το κόστος των φαρμάκων κατά του ιού σε χαμηλό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορούν να διατεθούν σε όλες τις υποανάπτυκτες, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο ιός του AIDS γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση.

Οσο αφορά την αδιαφορία διάφορων πληθυσμιακών ομάδων όσο αφορά τα μέτρα πρόληψης, έρευνες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των ομοφυλόφιλων αλλά και ατόμων που διατηρούν σχέσεις και με τα δύο φύλα, δεν γνωρίζει πως έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Κυρίως στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, τρεις στους τέσσερις φορείς είναι ανενημέρωτοι για το πρόβλημα τους, γεγονός που συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου.

Επιπλέον, οι εσφαλμένες αντιλήψεις για τον τρόπο μετάδοσης του AIDS και η αποφυγή λήψης των κατάλληλων μέτρων προστασίας, έχουν αυξήσει δραματικά και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση