Νέο τεστ για πιο ακριβή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ενα νέο τεστ προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο θα γίνεται μαζί με το ήδη χρησιμοποιούμενο (το γνωστό PSA), ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν ότι η ταυτόχρονη χρήση των δύο μεθόδων θα δίνει πιο έγκυρα και ακριβή αποτελέσματα.

Το τεστ PSA ανιχνεύει τα επίπεδα της ομώνυμης πρωτεΐνης η οποία παράγεται από τον προστάτη. Υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης στο αίμα, σηματοδοτούν την ύπαρξη καρκίνου.

Ομως παρ’ όλα αυτά στο 20% ιδιαίτερα επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη τα επίπεδα της PSA στο αίμα είναι φυσιολογικά. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις, αν και τα επίπεδα της PSA είναι υψηλά, διαπιστώνεται ότι δεν έχει αναπτυχθεί κακοήθεια στον αδένα.

Τις περιπτώσεις αυτές έρχεται να περιορίσει η νέα μέθοδος , η οποία ανιχνεύει τα επίπεδα τριών πρωτεϊνών, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέονται με τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς και τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μειώθηκαν σημαντικά, ακόμα και κατά 60% και οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ανιχνεύθηκαν.

Η εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα διαγνωστικών τεστ που θα βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου, αποτελεί το κυριότερο μέσο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση