Το άγχος απειλεί την υγεία των εργαζόμενων

Το άγχος απειλεί την υγεία των εργαζόμενωνΠερισσότεροι από 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους λόγω της εργασίας τους, με αποτέλεσμα το εργασιακό άγχος, να έχει εξελιχθεί στο δεύτερο σε μέγεθος πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, μετά την οσφυαλγία. Κύριες αιτίες αυτού του φαινομένου είναι η ανασφάλεια της εργασίας, η έλλειψη ελέγχου στο πλαίσιο της εργασίας και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας. Το κόστος μεγάλο: Πάνω από το 50% των απουσιών από την εργασία οφείλεται στο εργασιακό άγχος, ενώ το πρόβλημα κοστίζει στην ΕΕ τουλάχιστον €20 δισεκατομμύρια ετησίως σε απώλεια χρόνου και κόστους περίθαλψης. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία να ξεκινήσει από τις 2 Ιουλίου 2002 την πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την καταπολέμηση του εργασιακού άγχους.

Την επίσημη έναρξη της εκστρατείας κήρυξε ο κ. Pat Cox, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η κ. ’ννα Διαμαντοπούλου, Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με ορισμένες σημαντικές μελέτες, το εργασιακό άγχος πλήττει σχεδόν έναν στους τρεις (28%) εργαζόμενους στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορούν τις γυναίκες, αλλά πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να πλήξει σοβαρά και τα δύο φύλα σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα επίπεδα ενός επαγγελματικού οργανισμού.

Τα αίτια του φαινομένου

Μία από τις πλέον συνήθεις αιτίες είναι η έλλειψη ελέγχου στο πλαίσιο της εργασίας. Για παράδειγμα, το 35% των εργαζομένων ισχυρίζεται ότι δεν έχει λόγο σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα των εργασιών που πρέπει να φέρουν εις πέρας και το 55% ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμιά επιλογή όσον αφορά τον χρόνο εργασίας.

Η μονοτονία, οι πιεστικές προθεσμίες (το 29% του προσωπικού ισχυρίζεται ότι οι πιεστικές προθεσμίες αποτελούν καθεστώς) και ο εκφοβισμός είναι μερικοί από τους άλλους παράγοντες της εξίσωσης.

Το κόστος

Το ανθρώπινο κόστος είναι σημαντικό. Εκτιμάται ότι στην ΕΕ το 16% και το 22% των καρδιαγγειακών παθήσεων στους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα οφείλονται στο εργασιακό άγχος. ’λλες παθήσεις και παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι μυοσκελετικές διαταραχές και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το οικονομικό κόστος είναι εξίσου σημαντικό. Για παράδειγμα, σε ποσοστό μεταξύ 50% και 60% οι απουσίες από την εργασία οφείλονται σε αιτίες σχετικές με το εργασιακό άγχος. Αν προσθέσουμε και το συναφές κόστος περίθαλψης, το συνολικό ετήσιο κόστος για την ΕΕ εκτιμάται γύρω στα €20 δισεκατομμύρια, χωρίς να αναφέρουμε την απώλεια παραγωγικότητας.

Η εκστρατεία, την οποία υποστηρίζουν όλα τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι ενώσεις των εργοδοτών, θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο και θα λήξει με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Οπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, το άγχος αποτελεί διογκούμενο πρόβλημα, αλλά η Επιτροπή είναι πεπεισμένη πως το άγχος που οφείλεται στην εργασία μπορεί και πρέπει να αποτραπεί.

Για να γίνει αυτό επεσήμανε η Ελληνίδα επίτροπος χρειάζεται συλλογική δουλειά και την ανάμειξη όλων: πολιτικών, ερευνητών, κοινωνικών εταίρων και των ίδιων των εργαζόμενων και η εκστρατεία του Οργανισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση