Προσοχή στα δαγκώματα των μικρών μας φίλων

Ακόμα και μικρά δαγκώματα ζώων που μπορεί αρχικά να μην προκαλούν ανησυχία, είναι δυνατόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με έρευνα Γερμανών επιστημόνων που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο επιστημονικό περιοδικό Der Chirurg.

Η επιμόλυνση της πληγής που προκάλεσε το δάγκωμα και η μη σωστή αντιμετώπιση της μπορεί να έχει ως συνέπεια ο ασθενής να απουσιάσει έως και τρεις μήνες από την εργασία του, ενώ το κόστος για την θεραπεία του μπορεί να ανέλθει στα 6.000 ευρώ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το υπεύθυνο ζώο είναι σκύλος ή γάτα ενώ έχουν αναφερθεί και περιστατικά με χάμστερ. Τα θύματα συνήθως δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συμβάν.

Πιο επικίνδυνα θεωρούνται τα δαγκώματα από γάτες, καθώς τα συμπαθητικά αυτά αιλουροειδή έχουν μυτερά και μακριά δόντια, τα οποία προκαλούν μικρό μεν τραύμα, αλλά ιδιαίτερα βαθύ, με αποτέλεσμα η μόλυνση να εγκαθίσταται βαθιά μέσα στους μύες.

Η καλύτερη πάντως μέθοδο να αποφύγετε αυτού του είδους τις περιπέτειες είναι να μην ερεθίζετε τα ζώα. Σπάνια κάποιο ζώο θα επιτεθεί χωρίς να έχει προκληθεί. Αν πάντως σας δαγκώσει κάποιο ζώο επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα, ιδίως αν η περιοχή γύρω από την πληγή μετά από λίγες μέρες έχει χρώμα κόκκινο και εμφανίζει πρήξιμο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση