Οριστικά ελληνική η φέτα

Οριστικό τέλος, που ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της προστασίας της ονομασίας της φέτας διεθνώς, δόθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο εξέδωσε νέο κανονισμό, που προβλέπει την ένταξη της φέτας σε περίοδο τριών μηνών από σήμερα, στον κατάλογο με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και, ότι το τυρί υπό την ονομασία φέτα μπορεί να παράγεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας και με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του προϊόντος.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για τους παραγωγούς των άλλων κρατών μελών ή όσων δεν τηρούν τις προδιαγραφές, θα δοθεί ανώτατη προθεσμία πέντε ετών για να αλλάξουν την ονομασία ή για να σταματήσουν την παραγωγή τυριού υπό την ονομασία φέτα.

Κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψήφισαν η Δανία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ απείχαν η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Αυστρία. Ετσι, με δεδομένη αυτή την αδυναμία σχηματισμού ειδικής πλειοψηφίας εφαρμόστηκε η κοινοτική νομοθεσία, που προβλέπει την αυτόματη θέση σε ισχύ της, ευνοϊκής για την Ελλάδα, πρότασης της Επιτροπής για την προστασία της φέτας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση