Νέα γενιά οδηγών για λιγότερα ατυχήματα

Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οδική αγωγή και την οδική ασφάλεια, με τίτλο ‘Νέα γενιά οδηγών για τους ελληνικούς δρόμους’ παρουσίασε ο υπουργός μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής, ο οποίος δήλωσε πως στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς οδηγών, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά βασικούς άξονες:

– Πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Ήδη έχουν γίνει 11 πάρκα, άλλα 64 βρίσκονται υπό κατασκευή και θα παραδοθούν μέχρι τέλος του έτους, ενώ μέχρι το τέλος του 2003 θα είναι έτοιμα συνολικά 122 πάρκα. Την ευθύνη λειτουργίας τους θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ επαγγελματίες εκπαιδευτές θα δίνουν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά, που αποτελούν τους μελλοντικούς οδηγούς.

– Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής: Σύντομα θα ενταχθεί στα σχολεία εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία όλης της χώρας. Οι μαθητές θα επισκέπτονται τα πάρκα, ενώ θα τους διανεμηθούν CDs και ειδικά εγχειρίδια.

– Κέντρα εκπαίδευσης και εξέτασης οδηγών: Θα δημιουργηθούν 8 τέτοια κέντρα, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία θα εκπαιδεύονται οδηγοί ειδικών κατηγοριών. Ήδη το πρώτο από τα κέντρα αυτά λειτουργεί στις Σέρρες.

– Αναβάθμιση των ΚΤΕΟ: Στο πλαίσιο αυτό μηχανογραφούνται όλα τα ΚΤΕΟ, ενώ αυτοματοποιείται η διαδικασία ελέγχου ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία των ελέγχων. Παράλληλα προωθούνται οι διαδικασίες για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, τα οποία όμως θα πρέπει να πληρούν μια σειρά αυστηρών προδιαγραφών. Ήδη έχουν εκδοθεί οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, εντός του προσεχούς μηνός θα αρχίσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος και μέσα στον Αύγουστο θα εκδοθούν οι πρώτες άδειες. Ο υπουργός μεταφορών ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του 2002 θα αρχίσει και ο έλεγχος ΚΤΕΟ των δικύκλων και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και δύο κινητά ΚΤΕΟ που θα στέλνονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως μικρά νησιά. Ακόμη είναι έτοιμο το ΚΤΕΟ στην Κακαβιά, ενώ θα γίνουν άλλα δύο στην Κρυσταλοπηγή και τον Προμαχώνα.

– Εξέταση υποψηφίων οδηγών: Η διαδικασία αυτή θα αναβαθμιστεί με τη συγγραφή και έκδοση νέων εγχειριδίων, καθιέρωση ελαχίστων ωρών εκπαίδευσης των υποψηφίων, ίδρυση κέντρων θεωρητικής εκπαίδευσης, μηχανογράφηση του συστήματος Θεωρητικής εξέτασης των υποψηφίων και αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτή. Ο κ. Βερελής ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται μηχανογραφικό σύστημα για την έκδοση αδειών οδήγησης σε αγράμματους και κωφούς, καθώς και σε αλλοδαπούς.

– Εναλλακτικές μετακινήσεις: Ο υπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης δήμων για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Ήδη 84 δήμοι έχουν ανταποκριθεί θετικά και έχουν στείλει τις σχετικές μελέτες.

– Προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς: Ο κ. Βερελής δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αναβάθμιση των μέσων αυτών, με την επέκταση των λεωφορειοδρόμων, που βελτιώνουν σημαντικά τις ταχύτητες των λεωφορείων και εξυπηρετούν καλύτερα τους επιβάτες.

Τέλος ο υπουργός μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι έλεγχοι, λαμβάνοντας τυχαίο δείγμα της τάξης του 5%, των οδηγών που πήραν πρόσφατα δίπλωμα οδήγησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση