Βιταμίνες για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων

Μερικές πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την έλλειψη βιταμινών, φαίνεται να ωφελούνται από τη λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Αν και στις αναπτυγμένες χώρες η έλλειψη βιταμινών δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά, η μη επαρκής πρόσληψη κάποιων βιταμινών σχετίζεται με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων και είναι πιθανόν να χρειάζεται η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων.

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έκαναν ανασκόπηση σε έρευνες που αφορούσαν τη λήψη βιταμινών, για τη χρονική περίοδο από το 1966 έως και το 2001.

Η ανασκόπηση που έγινε για εννέα βιταμίνες έδειξε ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι χορτοφάγοι, οι αλκοολικοί και ασθενείς με προβλήματα δυσαπορρόφησης, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την έλλειψη ή τη δυσαπορρόφηση των βιταμινών αυτών.

Παράλληλα η μη επαρκής πρόσληψη κάποιων βιταμινών έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κάποιων χρόνιων νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

Πιο συγκεκριμένα η μη επαρκής πρόσληψη των βιταμινών της ομάδας Β (φυλλικό οξύ, Β6, Β12) έχει συσχετιστεί με ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαταραχών του νευρικού σωλήνα καθώς και καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με οστεοπενία και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και η μη επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (Α,Ε και C) έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες των απαραίτητων βιταμινών, μέσω της διατροφής και ότι ίσως θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμινούχα σκευάσματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Από την άλλη μεριά επισημαίνουν και τους κινδύνους από την υπερπρόσληψη καποιων βιταμινών και ιδιαίτερα των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και K).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση