Yoga: Τα μυστικά της αναπνοής

Τα φώτα της αίθουσας χαμηλώνουν, η ένταση της μουσικής αυξάνεται και το πρόγραμμα της yoga ξεκινά. Ρυθμικές αναπνοές σε συνδυασμό με συγκεκριμένες στατικές και δυναμικές ασκήσεις στοχεύουν στην ολοκληρωμένη εκγύμναση του μυοσκελετικού συστήματος του ασκούμενου και στην απόκτηση ψυχικής ισορροπίας.

Μπορεί η yoga να αποτελεί φιλοσοφία στην Ινδία, καθώς θεωρείται μέσο για την κατάκτηση της γνώσης και της λύτρωσης, όμως στην πράξη η συγκεκριμένη τεχνική βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, απομακρύνει το στρες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών δυσλειτουργιών.

Οι ρίζες της yoga

Η λέξη YOGA ετυμολογικά προέρχεται από την Σανσκριτική ρίζα YUJ (στα Ελληνικά συνδέω, συσφίγγω, υποτάσσω) και εκφράζει σαν έννοια την κατάσταση ένωσης της ατομικής ψυχής με το Ον.

Διακρίνεται σε έξι μεγάλες κατηγορίες οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Hatha yoga, Asana yoga, Bhakti yoga, Jnana yoga, Karma yoga και Raja yoga. Κάθε είδος έχει τη δική του φιλοσοφία και τις δικές του τεχνικές χαλάρωσης.

Η σημασία της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων

Ολες οι ασκήσεις της yoga πρέπει να γίνονται αργά, με προσοχή και πάντοτε κάτω από την επίβλεψη ενός έμπειρου δασκάλου. Η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των κινήσεων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στοχεύει στην ενεργοποίηση των πνευμονικών κυψελίδων.

Διαδικασία της αναπνοής

Ποια είναι όμως η διαδικασία της αναπνοής; Ξεκινώντας η εισπνοή, ο ασκούμενος στέλνει τον αέρα στο κάτω μέρος των πνευμόνων με αποτέλεσμα να πιέζεται το διάφραγμα και να γίνεται κυρτό προς τα κάτω.

Αυτή η κίνηση του διαφράγματος πιέζει τα σπλάχνα προς τα έξω, προβάλλοντας την κοιλιακή χώρα. Στην συνέχεια γεμίζει το μέσο των πνευμόνων, το διάφραγμα επανέρχεται και η κοιλιακή χώρα μετατοπίζεται προς τα μέσα.

Τέλος γεμίζει το επάνω μέρος των πνευμόνων και τραβάει την κοιλιακή χώρα προς τα μέσα και επάνω. Κατά τη διάρκεια της εκπνοής ακολουθείται η αντίθετη πορεία.

Δηλαδή, εκπνοή πρώτα από το επάνω μέρος των πνευμόνων, μετά από την μέση και τέλος από το κάτω μέρος των πνευμόνων.

Θετικές επιδράσεις της yoga

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) υποστηρίζει πως η yoga συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και μπορεί να μειώσει τους πόνους από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Μια σειρά ειδικών ασκήσεων yoga μειώνει την συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Yoga για όλους

Η yoga απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αναξάρτητα με το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και συχνά αποτελεί μέσο αποκατάστασης τραυματισμών.

Παρ’ όλα αυτά η yoga, όπως και κάθε άλλο είδος άσκησης, απαιτεί την έγκριση γιατρού πριν ξεκινήσετε την πρακτική σας εξάσκηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση