Ακτινοβολημένα συμπληρώματα διατροφής

Πολλά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία πωλούνται στη Μ. Βρετανία, έχουν ακτινοβοληθεί παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει η νομοθεσία, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της Βρετανικής Υπηρεσίας Τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα το 42% των δειγμάτων από συμπληρώματα διατροφής που εξετάστηκαν, βρέθηκε ότι είχε ακτινοβοληθεί και αυτό δεν αναγραφόταν στη συσκευασία.

Η ακτινοβόληση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των βακτηρίων στα τρόφιμα, όμως στη Μ. Βρετανία επιτρέπεται μόνο για μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα.

Και ενώ η ακτινοβόληση των τροφίμων δε θεωρείται επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, οι εταιρίες ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αποσύρουν από την αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς η νομοθεσία απαγορεύει την πώλησή τους.

Η Βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων εξέτασε επίσης δείγματα από βότανα, μπαχαρικά και θαλασσινά και βρήκε δύο δείγματα από βότανα και μπαχαρικά και πέντε δείγματα θαλασσινών που είχαν ακτινοβοληθεί, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων δηλώνουν ότι τέτοια προϊόντα πρέπει να αποσύρονται αμέσως από την αγορά και ότι είναι ντροπή να κυκλοφορούν τόσα προϊόντα διατροφής, τα οποία ακτινοβολλούνται παράνομα.

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος του Proprietary Association of Great Britain που εκπροσωπεί τους παρασκευαστές και πωλητές των συμπληρωμάτων διατροφής, δήλωσε ότι η νομοθεσία για την ακτινοβόληση είναι περίπλοκη και ότι πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι η ακτινοβόληση όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά αποτελεί και πολύ αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης παθογόνων μικροοργανισμών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση