Το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλει στην έξαρση ασθενειών

Οι κλιματολογικές αλλαγές που προκαλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρέχουν ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες τόσο σε φυτά και ζώα όσο και σε ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες σε έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Science.

Οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για τη βιοποικιλότητα.

Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και των άλλων χημικών ενώσεων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η έξαρση των ασθενειών, σύμφωνα με την έκθεση αποδίδεται στους πιο ήπιους χειμώνες, οι οποίοι συμβάλουν στην επιβίωση των παθογόνων μικροοργανισμών που είναι ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η επιβίωση εντόμων όπως τα κουνούπια και οι σκνίπες, τα οποία μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία και η νόσος του Lyme αντίστοιχα, συμβάλλουν στην έξαρση των ασθενειών αυτών, λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το κλιματολογικό φαινόμενο El Nino, το οποίο είχε δημιουργήσει στο παρελθόν, πιο θερμές και υγρές κλιματολογικές συνθήκες, έχει επίσης συνδεθεί με έξαρση ασθενειών που μεταδίδονται με τα έντομα όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση