Νέα μέτρα από την Ε.Ε για τα τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή, στην προσπάθεια της να περιορίσει το ποσοστό των εφήβων που καπνίζει, ζητά από τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος, ξεκινώντας από την απαγόρευση της κυκλοφορίας πακέτων με λιγότερα από 20 τσιγάρα στο περιεχόμενο τους.

Οι ειδικοί αρχικά θεωρούσαν πως το παραπάνω μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να ελαττώσουν το κάπνισμα, όμως τις περισσότερες φορές, όπως αποδείχτηκε, οδήγησε τους περισσότερους στην αυξημένη κατανάλωση τσιγάρων, λόγω της αγοράς δύο και τριών πακέτων μαζί κάθε φορά.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή επιτροπή τόνισε πως πρέπει οι ανήλικοι να μην έχουν πρόσβαση στις αυτόματες μηχανές που προμηθεύουν τους καταναλωτές με τσιγάρα, ενώ στα περίπτερα και στα καταστήματα η αγορά τσιγάρων θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ένδειξης της ταυτότητας και εξακρίβωσης της ηλικίας των ατόμων.

Μέτρα όμως πρέπει να ληφθούν και κατά του παθητικού καπνίσματος, υποστηρίζει η Βρετανική κυβέρνηση. Η απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, κυρίως στον εργασιακό, κρίνεται απαραίτητη καθώς επίσης και η μείωση του οικονομικού budget που διαθέτουν οι καπνοβιομηχανίες για την διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των ατόμων που δεν καπνίζει στην εφηβική ηλικία, δεν θα καπνίσει ούτε μετά την ενηλικίωση του. Η σωστή ενημέρωση λοιπόν και η λήψη των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του ποσοστού των νεαρών ατόμων που καπνίζουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση