Ενιαία συσκευασία και τυποποίηση για το ελαιόλαδο στην Ε.Ε.

Αλλαγές στη συσκευασία και την τυποποίηση του ελαιολάδου, για τη διευκόλυνση των ευρωπαίων καταναλωτών, προωθεί με νέο κανονισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του κανονισμού προβλέπονται κοινές ετικέτες για όλες τις χώρες μέλη, που θα πιστοποιούν με σαφήνεια την κατηγορία, την προέλευση και την ποιότητα του ελαιολάδου, ώστε να διακρίνεται με ευχέρεια από όλα τα υπόλοιπα.

Εάν θέλουμε να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα το ελαιόλαδο, είπε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Φραντς Φίσλερ, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ενιαίους κανόνες συσκευασίας και τυποποίησης, προκειμένου να αναφέρεται καθαρά και με σαφήνεια στην ετικέτα η κατηγορία και η ποιότητα, σε όφελος όλων των καταναλωτών της ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει να πωλείται το ελαιόλαδο σε δοχεία χωρητικότητας το μέγιστο 5 λίτρων, με πώμα που θα καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση και ετικέτα που θα προσδιορίζει την κατηγορία του.

Οσον αφορά τα μείγματα ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, ο νέος Κανονισμός απαγορεύει την αναγραφή της ένδειξης ”ελαιόλαδο” στην ετικέτα, εάν αυτό δεν περιέχεται στη σύνθεση τουλάχιστον κατά 50%.

Η βιομηχανία ειδών διατροφής, σημειώνει η Επιτροπή, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη θετική εικόνα του ελαιόλαδου, για να προωθήσει την πώληση μαργαρίνης, μαγιονέζας, διάφορες σάλτσες κ.λπ., προσθέτοντας ότι με τον νέο Κανονισμό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα η ακριβής αναλογία του στη σύνθεση του προϊόντος.

Τον Ιούλιο του 2001 το Συμβούλιο υιοθέτησε έναν Κανονισμό που προέβλεπε μια νέα κατάταξη του ελαιολάδου σε τέσσερις κατηγορίες: το παρθένο extra, το παρθένο, μείγμα από ραφιναρισμένο και παρθένο ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο από σπόρους.

Ο σημερινός κανονισμός της Επιτροπής διαμορφώθηκε μετά από αίτημα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συμπλήρωση του προηγούμενου, στο πλαίσιο της κοινοτικής στρατηγικής προώθησης της ποιότητας του ελαιολάδου.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου 2002 και προβλέπει μια μεταβατική περίοδο, μέχρις ότου εξαντληθεί το απόθεμα σε δοχεία λαδιού και ετικέτες που υπάρχει σήμερα. Ειδικά για τις ετικέτες πάντως, οι ρυθμίσεις με τις νέες ενδείξεις θα εφαρμοσθούν από 1η Νοεμβρίου 2003.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση