Ο χώρος της πληροφορικής δεν γοητεύει τις γυναίκες

Αποφεύγουν οι γυναίκες την ενασχόληση με τον χώρο της πληροφορικής, αφού θεωρούν, εσφαλμένα πολλές φορές, πως δεν έχουν τις ικανότητες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο ετήσιο συνέδριο του American Psychological Society.

Η επικρατούσα άποψη θέλει τα άτομα που ασχολούνται με την πληροφορική να είναι αντικοινωνικά, με υψηλό δείκτη ευφυίας και με έντονη κλίση προς τα μαθηματικά και τις πρακτικές επιστήμες. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά όμως δεν ταιριάζουν με τη φύση της γυναίκας, γεγονός που τις απωθεί από το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 241 πρωτοετής φοιτητές της πληροφορικής, ανάμεσα τους και 161 γυναίκες. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις πεποιθήσεις τους για την συγκεκριμένη επιστήμη και να αναφέρουν το κατά πόσο έχουν εμπιστοσύνη στο εαυτό τους και θεωρούν πως μπορούν να καταξιωθούν επαγγελματικά σ’ αυτόν τον χώρο. Οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν τους και το τεστ ACT, στο οποίο είχαν υποβληθεί όλοι προκειμένου να εισαχθούν στην σχολή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες που είχαν πετύχει υψηλό σκορ στο τεστ, ενώ ταυτόχρονα έτρεφαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, είχαν όλες τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της πληροφορικής. Αντίθετα, οι γυναίκες δεν πίστευαν καθόλου στις ικανότητες τους, ανεξάρτητα με τα αν τα είχαν πάει καλά στο τεστ ή όχι.

Η άρνηση αυτή των γυναικών οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους και όχι σε μειωμένα προσόντα. Για να ανατραπεί η συγκεκριμένη κατάσταση, οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπους και κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να στραφούν άφοβα στον χώρο της πληροφορικής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση