Αναγραφή των μονάδων αλκοόλης στα ποτά ζητούν οι γιατροί στη Βρετανία

Ολα τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να φέρουν ειδικές ετικέτες στις οποίες θα αναγράφονται το πόσες μονάδες αλκοόλης περιέχουν, καθώς και προειδοποιητικά μηνύματα για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρίας (British Medical Association).

Οι μπύρες, τα κρασιά καθώς και όλα τα “βαριά” αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να παρέχουν με “απλή και κατανοητή γλώσσα” πληροφορίες που αφορούν στον αριθμό των μονάδων που περιέχονται σε μία τυπική ποσότητα στην οποία σερβίρεται το κάθε ποτό, καθώς και τα προτεινόμενα εβδομαδιαία όρια κατανάλωσης και τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης.

Στη Μ. Βρετανία οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν περισσότερες από 21 μονάδες αλκοόλης για τους άνδρες και 14 μονάδες για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα μία μονάδα αλκοόλης αντιστοιχεί σε 8 γραμμάρια ή 10ml αλκοόλης.

Μία μονάδα αλκοόλης σύμφωνα με τα Βρετανικά στάνταρ είναι 1/2 pint μπύρας, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 285ml ή 1 ποτήρι κρασί (100ml) ή 1 μεζούρα = 25ml από αλκοολούχο ποτό περιεκτικότητας σε αλκοόλ 40% (ουίσκι, βότκα).

Ομως τα αλκοολούχα ποτά το μόνο που αναγράφουν είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλη (%), με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα εύκολο για τον καταναλωτή να μετρήσει τις μονάδες αλκοόλ που καταναλώνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη Μ. Βρετανία, έρευνες έχουν δείξει ότι το 37% των ανδρών και το 23% των γυναικών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 με 24 καταναλώνουν τις διπλάσιες μονάδες αλκοόλ από αυτές που έχουν τεθεί ως ανώτατα ασφαλή όρια.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, καρκίνου, καταστροφής του ήπατος καθώς και ψυχολογικών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση