Δεν ξέρουν ότι έχουν πολλά κιλά

Το ένα πέμπτο των υπέρβαρων Αμερικανών πιθανόν να νομίζει ότι δε χρειάζεται να χάσει βάρος, ενώ κάτι τέτοιο νομίζει και ο γιατρός τους, όπως προκύπτει από έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The American Journal of Medicine.

Επιστήμονες από το νοσοκομείο Good Samaritan Hospital μελέτησαν 679 ασθενείς και 37 γιατρούς, το Φεβρουάριο του 1999. Μετρήθηκε το βάρος και το ύψος των ασθενών, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε από το γιατρό στον οποίο είχε απευθυνθεί ο κάθε ασθενής, να εκτιμήσει αν ο ασθενής ήταν υπέρβαρος, έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος ή είναι ελλιποβαρής.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι οι 526 από τους ασθενείς που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν υπέρβαροι, δηλαδή περισσότεροι από τα 3/4 των ασθενών που εξετάστηκαν.

Ομως το 22% των ασθενών που πίστευαν ότι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος ήταν ουσιαστικά παχύσαρκοι, ενώ οι υπέρβαροι άνδρες ήταν κυρίως αυτοί που πίστευαν ότι δεν έχουν παραπανίσια κιλά, κάτι που παρατηρήθηκε σε μικρότερη συχνότητα στις γυναίκες.

Πολλοί γιατροί και κυρίως άνδρες, παρά γυναίκες δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν αν ο ασθενής ήταν υπέρβαρος ή είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η διαφορά αυτή, στο πως αντιλαμβάνεται ο άνδρας το σωματικό του βάρος ή οι γιατροί το βάρος του άνδρα ασθενή, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι στην κοινωνία μας είναι περισσότερο αποδεκτό το να είναι κάποιος άνδρας υπέρβαρος, σε σχέση με μία γυναίκα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών στους οποίους οι γιατροί δεν κατάφεραν να καθορίσουν το αν είχαν επιπλέον κιλά από το φυσιολογικό ή όχι, ήταν άνδρες, σωματικά δραστήριοι, που πίστευαν ότι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετό οι γιατροί να εκτιμούν “με το μάτι” το σωματικό βάρος του ασθενή και ότι θα πρέπει να μετρούν το ύψος και το βάρος του εκάστοτε ασθενή προκειμένου να υπολογίζουν το Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος καθορίζει αν κάποιος έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος ή είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση