Τεστ ανιχνεύει την επιθετικότητα όγκων του προστάτη

Ενα απλό τεστ με το οποίο θα διαπιστώνεται ο βαθμός επιθετικότητας ενός κακοήθη όγκου του προστάτη ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στις ΗΠΑ. Η ευαισθησία του τεστ είναι τέτοια, που επιτρέπει την διαφοροποίηση όγκων που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο.

Η σταδιοποίηση ενός όγκου, βασίζεται σε μορφολογικά και ιστολογικά κριτήρια τα οποία όμως δεν παρέχουν στοιχεία για το πόσο επιθετικός είναι, δηλαδή με τι ταχύτητα αναπτύσσεται και επεκτείνεται.

Το νέο τεστ ανιχνεύει την ύπαρξη δύο ενζύμων, του cathepsin B, το οποίο συμβάλει στην επέκταση του όγκου σε υγιείς ιστούς και του stefin A, το οποίο αναστέλλει τη δράση του προηγούμενου ενζύμου. Οσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του πρώτου ενζύμου σε σχέση με το δεύτερο, τόσο πιο επιθετικός είναι ο όγκος.

Η χρησιμότητα του τεστ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της θεραπείας. Ογκοι του προστάτη που ανακαλύπτονται στα αρχικά τους στάδια θα αντιμετωπίζονται με περισσότερο επιθετικές θεραπείες, σε σχέση με λιγότερο επιθετικούς όγκους.

Η επίπτωση του καρκίνου του προστάτη αυξάνει χρόνο με το χρόνο και πιστεύεται ότι το 2006 θα αποτελεί την πιο συχνή μορφή ανδρικού καρκίνου, καθώς η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού αυξάνεται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση