Η μακροζωία είναι οικογενειακή υπόθεση

Η μακροζωία είναι οικογενειακή υπόθεσηΑν κάποιος στενός σας συγγενής έζησε πάνω από εκατό χρόνια, τότε μπορείτε να ελπίζετε ότι θα γίνετε και εσείς υπεραιωνόβιος, αφού από ό,τι φαίνεται η μακροζωία είναι θέμα οικογενειακό. Ορισμένα γονίδια, σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, εξασφαλίζουν πολλά χρόνια ζωής, αλλά και υγείας, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν 444 οικογένειες, στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος έζησε εκατό ή περισσότερα χρόνια. Ο ρόλος και η σημασία του κάθε παράγοντα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ακρίβεια, αλλά όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το προσδόκιμο επιβίωσης του κάθε ατόμου είναι εγγεγραμμένο στο DNA του.

Μία αναζήτηση στο γενεαλογικό σας δέντρο μπορεί να σας δώσει στοιχεία για το πόσα χρόνια θα ζήσετε. Για παράδειγμα, τα αδέλφια των υπεραιωνόβιων είναι 17 φορές πιο πιθανό να ξεπεράσουν τα εκατό χρόνια ζωής, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι αδελφές τους οκτώ.

Επιπλέον τα μέλη μίας οικογένειας υπεραιωνόβιων έχουν συνήθως μεγαλύτερη αντοχή στις αρρώστιες, αναρρώνουν πιο γρήγορα και έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, αποτελώντας μία ξεχωριστή κατηγορία του πληθυσμού.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την θεωρία ότι η μακροζωία είναι θέμα γονιδίων και μάλιστα πολύ συγκεκριμένων. Μία περιοχή στο χρωματόσωμα 4 πιστεύεται ότι προδιαθέτει γενετικά για πολλά και υγιή χρόνια ζωής.

Αν δεν έχετε βέβαια κάποιο αιωνόβιο συγγενή πρώτου βαθμού δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Μην ξεχνάτε ότι όπως κάθε τι που σχετίζεται με την υγεία, το προσδόκιμο επιβίωσης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ανεξάρτητα από τι γονίδια έχετε, η υγεία και η μακροβιότητα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τρόπο ζωής. Φροντίζετε λοιπόν τον εαυτό σας και ίσως γίνεται εσείς ο υπεραιωνόβιος στην οικογένεια σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση