Ελεγχος της αποτελεσματικότητας της αντικαταθλιπτικής θεραπείας

Ενα εγκεφαλογράφημα θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων ατνικαταθλιπτικών φαρμάκων στον ασθενή, περιορίζοντας έτσι την άσκοπη χρήση σκευασμάτων που έχουν και σημαντικές παρενέργειες.

Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου που ανέπτυξαν οι αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο UCLA στην Λος Αντζελες, είναι ότι ανιχνεύει αλλαγές στην δραστηριότητα του εγκεφάλου, πολύ πριν γίνουν εμφανείς αλλαγές στην κλινική εικόνα του ασθενή.

Ενα ακόμα ιδιαίτερα χρήσιμο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι σε πολλούς ασθενείς παρατηρήθηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα ακόμα και όταν τους χορηγήθηκαν εικονικά φάρμακα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι και η ψυχιατρική αντιμετώπιση του ασθενούς, μπορεί να αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματική.

Η εύρεση μεθόδων ελέγχου της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας, ιδίως όταν αυτή είναι μακροχρόνια και οι αλλαγές στην κλινική εικόνα του αρρώστου αργούν να φανούν, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών. Πολλές φορές οι ασθενείς υφίστανται τις παρενέργειες κάποιων φαρμάκων ή ακόμα και ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, χωρίς κάποιο σημαντικό κέρδος για την υγεία τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση