Το αλκοόλ είναι αθώο: Ενας επικίνδυνος μύθος που στοιχίζει ζωές

Να διαλύσει τον μύθο του “αθώου” αλκοόλ προσπαθεί η ΕΛΠΑ σε ανακοίνωση της με συμβουλές – υπενθυμίσεις για τη χρήση και την κατάχρηση του αλκοόλ από τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, στην γενικότερη προσπάθεια για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΠΑ

Δυστυχώς σημαντικό ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων, οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, προϊόν της άγνοιας που έχουν οι έλληνες οδηγοί για τις επιπτώσεις του, τονίζει η ΕΛΠΑ, καθώς:

– Το 90% των οδηγών θεωρεί ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει την οδική συμπεριφορά, ενώ

– Το 94% των ελλήνων οδηγούν μετά από διασκέδαση και κατανάλωση αλκοόλ. (Έκθεση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών -2001).

Παράλληλα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγνοεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ για την προφύλαξη και διαφύλαξη της υγείας του -ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να πίνουμε περισσότερα από 30 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, και όχι περισσότερα από 4 την ημέρα.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η διαρκής αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει πλέον την ένατη θέση στην κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ στην Ε.Ε, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει και την πρώτη θέση στην κατανάλωση σκληρών ποτών, όπως ουίσκι, βότκα, κ.ά κυρίως από νέους σε ηλικία πότες. (Στοιχεία: Ευρωπαική ‘Ερευνα για τη Χρήση Αλκοόλ & Ναρκωτικών – 1999, World Drink Trends -1998).

Όπως τονίζει η ΕΛΠΑ:

-Το θεσπισμένο στον Κ.Ο.Κ ανώτατο όριο αλκοόλ για τον οδηγό (0,5 γραμ/λίτρο αίματος -που ισοδυναμεί σε γενικές γραμμές με δύο ποτήρια μπύρας ή τρία ποτήρια κρασιού, ή δύο ουίσκι κλπ) μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεραστεί ιδίως τώρα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα:

– Η συμπεριφορά του οδηγού στο δρόμο να γίνει απρόβλεπτη και επικίνδυνη, με οδυνηρές συνέπειες.

-Δεν υπάρχει για τον ανθρώπινο οργανισμό ακίνδυνη ποσότητα αλκοόλ, καθώς ανάλογα με βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν υπολογίζει ο οδηγός, το αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα της οδήγησης (αύξηση του χρόνου αντίδρασης, μερική απώλεια αισθήσεων, μείωση οπτικού πεδίου κ.ά).

Παράλληλα πρέπει να σταματήσουν οι μύθοι σχετικά με το αλκοόλ στην οδήγηση, όπως “δεν με πιάνει”, ή “οδηγώ καλύτερα”, ή “δεν με επηρεάζει”, ή ακόμη “συνέρχομαι με ένα καφέ” κ.ά , καθώς ακόμη και μια σταγόνα αλκοόλ στο αίμα επηρεάζει τον οργανισμό και συνεπώς την ικανότητα οδήγησης.

Καταλήγοντας η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει στους οδηγούς:

-Πρέπει όλοι οι οδηγοί να μην ξεχνούν και να εφαρμόζουν την απαράβατη αρχή “δεν πίνω όταν οδηγώ και δεν οδηγώ όταν πίνω”.

Αν όμως παρά αυτό, κάποιος που πρόκειται να οδηγήσει, πιει αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα, το να επιτρέψει σε άλλον να οδηγήσει ή να χρησιμοποιήσει άλλο τρόπο – μέσο για τη μετακίνησή του, αυτό αποτελεί πράξη υψηλού αισθήματος ευθύνης τόσο για τον εαυτό του, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση