Οι νόμοι δεν εμποδίζουν τους ανήλικους να καπνίζουν

Μπορεί ο νόμος στις ΗΠΑ να απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε ανήλικους, όμως αυτό το μέτρο δεν έχει ελαττώσει το ποσοστό των νέων παιδιών που καπνίζουν. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως στις χώρες που επικρατούν περιοριστικά μέτρα κατά του καπνίσματος, δεν παρατηρείται μειωμένο ποσοστό ανήλικων καπνιστών, συγκριτικά με το ποσοστό των παιδιών που καπνίζουν, σε χώρες που δεν ισχύει η ίδια νομοθεσία.

Για να υπάρξει ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από το κάπνισμα, όπως η υψηλή φορολόγηση των τσιγάρων, η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εργασίας και η σωστή ενημέρωση σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στους ενεργητικούς αλλά και στους παθητικούς καπνιστές.

Οι έφηβοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με το καρκίνο του παγκρέατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στόματος, του στομάχου, του ήπατος και του τράχηλου της μήτρας.

Επιπλέον, το κάπνισμα έχει θεωρηθεί υπεύθυνο για τουλάχιστον άλλες οκτώ σοβαρές ασθένειες, όπως τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, το εμφύσημα και ο καταρράκτης, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στείρωσης και γέννησης ελλιποβαρούς παιδιού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση