ΠΟΥ: Διεθνής συνεργασία για τρομοκρατικές επιθέσεις με χημικά

Οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων διεθνών οργανώσεων που συναντώνται στην Κοπεγχάγη συζήτησαν τα σχέδια προετοιμασίας και επέμβασης σε περίπτωση ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων με χημικά όπλα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του περασμένου Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι έχουν στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος συναγερμού σε περίπτωση χημικής τρομοκρατικής επίθεσης, ζητώντας την χρησιμοποίηση των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΠΟΥ και της ΕΕ.

Οπως δήλωσε ο κ. Ρομπέρτο Μπερτολίνι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ, το οποίο οργάνωσε την τριήμερη συνάντηση, αν και δεν είναι γνωστό αν και πότε θα συμβεί μια τέτοια επίθεση, αν υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, με βάση την εμπειρία από τους χειρισμούς αναλόγων κρίσεων, θα κερδιθεί χρόνος και θα σωθούν ζωές.

Τέλος ο καθηγητής κ. Γκάρι Κόλμαν, του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεγάλων Χημικών Ατυχημάτων στο Κάρντιφ, επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση μιας τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά όπλα δεν προϋποθέτει μόνο την διεθνή συνεργασία και βοήθεια, αλλά και μια στενή συνεργασία ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση