Ενας μικρός Ναυτίλος για τον έλεγχο του λεπτού εντέρου

Μία ανώδυνη και εύκολη ενδοσκοπική μέθοδος, με τη βοήθεια κάμερας που “ταξιδεύει” στο λεπτό έντερο μέσα σε μία μικρή κάψουλα, θα χρησιμεύει στον έλεγχο ολοκλήρου του λεπτού εντέρου και μικρού τμήματος της αρχικής μοίρας (τυφλού – ανιόντος) του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν Αναστάσιο Γραμματόπουλο, πρόκειται για μια κάψουλα μικρή σε μέγεθος (σαν μια κάψουλα αντιβίωσης,διαμέτρου 11 χιλ., μήκους 26 χιλ. και βάρους μόλις 3,7 γρ.), η οποία καταπινόμενη έχει μέσο χρόνο μεταφοράς της στην αρχή του δωδεκαδακτύλου, περί τα 80 λεπτά.

Η κάψουλα περνάει το λεπτό έντερο σε διάστημα περίπου 1 1/2 ώρας. Μέσω της κάμερας που διαθέτει μεταδίδει δύο εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Οι εικόνες που λαμβάνει μεταφέρονται σε αισθητήρες με τη χρήση τηλεμετρίας υψηλής συχνότητας και αποθηκεύονται σε φορητό καταγραφέα δεδομένων που βρίσκεται στην ειδική ζώνη που φοράει ο ασθενής.

Δύο ώρες αφού καταπιεί την κάψουλα, ο ασθενής μπορεί να φάει ή να πιει κάτι ελαφρύ. Μπορεί να εργαστεί στο γραφείο του χωρίς να κουραστεί σωματικά.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην κανονική του διατροφή.

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα διαρκεί περίπου οχτώ ώρες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν μπορεί να αφαιρεθεί η ζώνη που φοράει ο ασθενής και περιέχει τη συσκευή καταγραφής και τις μπαταρίες που τροφοδοτούν το σύστημα. Η συσκευή καταγραφής (data recorder) είναι στην ουσία ένας μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ο ανώδυνος έλεγχος του πλέον δύσβατου οργάνου του πεπτικού σωλήνα που είναι το λεπτό έντερο. Το λεπτό έντερο, μέχρι τώρα, ελέγχετο δύσκολα λόγω του μεγάλου μήκους του (περί τα οχτώ μέτρα) και των πολλαπλών καμπών του.

Μειονέκτημα της καινούργιας μεθόδου είναι ότι είναι αδύνατη η λήψη βιοψιών από το σημείο της βλάβης καθώς και η άμεση αντιμετώπισή της. Σύμφωνα όμως με τον κ. Γραμματόπουλο στα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί, με κάποιο τηλεκατευθυνόμενο μηχανισμό που θα επιτρέπει στον ιατρό να χειρίζεται την κάψουλα μέσα στο λεπτό έντερο και, ίσως, να κάνει και θεραπευτικές πράξεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση