Ανώδυνο τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ενα νέο τεστ που ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα και σε πρώιμα στάδια, είναι ανώδυνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον προληπτικό έλεγχο μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων (screening test), ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν την νέα μέθοδο στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Σήμερα η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση αυτής της μορφής καρκίνου, είναι η κολονοσκόπηση, μία εξέταση που δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος αυτής της εξέτασης να αποτελεί αιτία για μη έγκαιρη διάγνωση.

Με το νέο τεστ γίνεται δυνατή η αναγνώριση καρκινικών κυττάρων στα κόπρανα. Πιο συγκεκριμένα ανιχνεύεται η ύπαρξη μίας πρωτεΐνης με την ονομασία Mcm2, η οποία βρίσκεται σπάνια σε φυσιολογικά κύτταρα, αλλά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα καρκινικά.

Η εύρεση απλών τεστ τα οποία θα είναι εύκολα ανεκτά από τους ασθενείς και δεν θα τους τρομάζουν αποτελεί το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου. Ας θυμηθούμε το τεστ Παπανικολάου και πόσες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην μαζική εφαρμογή του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση