Περιπρωκτικά αποστήματα και συρίγγια

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Τα περιπρωκτικά αποστήματα είναι εκείνα που σχηματίζοναι στους πρωκτικούς αδένες στο ύψος της οδοντωτής γραμμής. Η παροχέτευσή τους προς το δέρμα δημιουργεί τα περιπρωκτικά συρίγγια. Τα αποστήματα εξαπλώνονται από το σημείο εμφάνισής τους σε διάφορες ανατομικές θέσεις.
– Στο διασφιγκτηριακό χώρο, δηλαδή ανάμεσα στον έξω και έσω σφιγκτήρα
– Στον περιπρωκτικό χώρο, δίπλα στον πρωκτό
– Στον ισχιοορθικό χώρο, ανάμεσα στο ορθό και το ισχιακό κύρτωμα
– Στον χώρο πάνω από τον ανελκτήρα του πρωκτού

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς με απόστημα στην πρωκτική χώρα έχουν το αίσθημα πολύ ισχυρού σφύζοντος άλγους, που τους εμποδίζει να κοιμηθούν τη νύχτα. Στη φυσική εξέταση διαπιστώνεται οίδημα και ευαισθησία στην περιπρωκτική χώρα. Αν το απόστημα είναι διασφιγκτηριακό μπορεί να μη φαίνεται εξωτερικά και να γίνεται αντιληπτό με τη δακτυλική εξέταση.

Αντιμετώπιση

Χρειάζεται χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος, η οποία συμπληρώνεται με αντιβίωση, σε περιστατικά με προχωρημένη φλεγμονή, πυρετό ή ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Τα διασφιγκτηριακά αποστήματα παροχετεύονται δια του πρωκτού, μετά από τομή στον υπερκείμενο βλεννογόνο και τον έσω σφιγκτήρα.

Με την παροχέτευση του αποστήματος, οι μισοί ασθενείς θεραπεύονται. Οι υπόλοιποι θα ξαναπαρουσιάσουν απόστημα, ή θα εμφανίσουν συρίγγιο που θα ενώνει τον πρωκτικό σωλήνα με το δέρμα, στο ύψος της οδοντωτής γραμμής. Η αντιμετώπιση του συριγγίου είναι διάνοιξη του συριγγίου, σε όλο το μήκος και απόξεση του αυλού του συριγγίου. Στην περίπτωση που το συρίγγιο συμπεριλαμβάνει στην πορεία του σημαντικό τμήμα των σφιγκτήρων, η εγχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.

Εναλλακτικά το συρίγγιο διαπερνάται από ένα μεταξωτό ράμμα ή ελαστικό κορδόνι, που δένονται σφιγκτά οι 2 άκρες του κάθε μέρα και πιο πολύ έτσι ώστε αυτό να κόψει τους ιστούς που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα 2 άκρα του σταδιακά, επιτρέποντας ταυτόχρονα την επούλωση των ιστών αυτών, χωρίς έτσι να κινδυνεύει η ακεραιότητα των σφιγκτήρων.

Τέλος το συρίγγιο μπορεί να αφαιρεθεί εξ΄ολοκλήρου μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό (συριγγεκτομή).

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση