Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Καβαλιώτες

Θλιβερό ρεκόρ όσων αφορά το κάπνισμα κατέχει η Καβάλα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες καπνίζουν περισσότερο κατά 30% περίπου από τους άλλους Ελληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική Κλινικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καβάλας.

Ο διευθυντής της κλινικής Δρ Αργύρης Τυρολόγος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, επεσήμανε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που μεταφέρονται με καρδιολογικά και άλλα νοσήματα στη δική του Κλινική είναι κατά πλειοψηφία καπνιστές. Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει ποιοι καπνίζουν περισσότερο, οι άντρες ή οι γυναίκες, απάντησε πως το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο.

Γνωστοποίησε εξάλλου ότι στην Καβάλα την κακιά συνήθεια του καπνίσματος την αποκτούν -δυστυχώς- ολοένα και περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας και των δύο φύλων και τόνισε πως το 80% αυτών, που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα τελικά υποτροπίασαν.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Καβάλας είπε επίσης πως το κάπνισμα ”κόβεται”, αλλά πολύ δύσκολο κι αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρχει ιατρική υποστήριξη και συνεχής παρακολούθηση του καπνιστή-ασθενή.

Να σημειωθεί ότι η Καβάλα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όλα τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους γιατρούς και μάλιστα τους καρδιολόγους, τόσο του ΕΣΥ, όσο και τους ιδιώτες.

Με τη συνεργασία του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας), αλλά και με το υπουργείο Παιδείας, η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί πρόγραμμα ελέγχου των καρδιοπαθειών και ενημέρωσης των παιδιών δημοτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να τα αποτρέψει από την κακή συνήθεια του καπνίσματος, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες των πολλών καρδιοπαθειών και όχι μόνο.

Σε όλα τα σχολεία, αλλά και στους τόπους εργασίας διανεμήθηκε και διανέμεται έντυπο υλικό της Καρδιολογικής Κλινικής Καβάλας, με το οποίο συνιστάται σε άτομα μικρής και μεγαλύτερης ηλικίας να αποφεύγουν το κάπνισμα γιατί μπορεί να είναι αυτοί οι αυριανοί καρδιοπαθείς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση