Νιώσε ελεύθερος να πεις όχι

Mε βασικό σύνθημα “Νιώσε ελεύθερος να πεις όχι” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την έναρξη πανευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του καπνίσματος, που απευθύνεται στους νέους. Στόχος της εκστρατείας, που συμπίπτει με την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου και την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία.

Σημειώνεται, ότι η εκστρατεία, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ και διάρκειας τριών χρόνων, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού και απευθύνεται σε 36,2 εκατ. νέους ηλικίας 12 εώς 18 ετών.

Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου, που αρχίζει στα γήπεδα της Νοτιου Κορέας και της Ιαπωνίας, θα μεταδίδεται από τους ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικό τηλεοπτικό σποτ με τη συμμετοχή κορυφαίων ποδοσφαιριστών, όπως του Ζιντάν, του Ραούλ, του Φίγκο και του Μαλντίνι-παίκτες πρότυπα για πολλούς νέους- οι οποίοι εμφανίζονται να απορρίπτουν με ένα σαφές «όχι› το κάπνισμα.

Και με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιείται η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στον αγώνα κατά του καπνίσματος των νέων παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα της ζωής χωρίς καπνό.

Στην ιστοσελίδα www.feel-free.info οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκουν στις έντεκα επίσημες γλώσσες της ΕΕ χρήσιμες πληροφορίες για τις διάφορες πτυχές της εκστρατείας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οκτώ στους δέκα καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα σε ηλικία 12 έως 18 ετών ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας οι νέοι αρχίζουν να καπνίζουν σε όλο και μικρότερη ηλικία ενώ το ποσοστό των νέων καπνιστών αυξάνεται σε όλα τα κράτη μέλη.

Προκύπτει, επίσης, ότι στην Ελλάδα το 18,5% των νέων ηλικίας δεκαπέντε χρονών καπνίζουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Αυστρία με 33% και στη Γερμανία με 30,5% και το χαμηλότερο στην Πορτογαλία με 16,5%. Εκτιμάται, ότι ένας στους δύο εφήβους καπνιστές θα πεθάνει τελικά από τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος ενώ κάθε χρόνο, 500.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους στην ΕΕ από νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση