Το μεγάλο χαρτζιλίκι είναι κακός σύμβουλος

Μεγάλο μέρος από το χαρτζιλίκι τους τα παιδιά το ξοδεύουν σε τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care το ΙΝΚΑ, όπου επισημαίνεται ότι όσο πιο πολλά λεφτά διαθέτει ένα παιδί, τόσο πιο επιρρεπές είναι στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών.

Το δελτίο τύπου του ΙΝΚΑ

Το, συνήθως μεγάλο χαρτζιλίκι, είναι όπως αποδεικνύεται από την φετινή έρευνα του ΙΝΚΑ – εκτός από παράγων κακής διαιτητικής συμπεριφοράς παιδιών & νέων – καταστροφικός παράγων σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του ΙΝΚΑ η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων αρχίζει, οριακά, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια από την ηλικιακή ομάδα 7 – 9 ετών , γίνεται ανησυχητική στην ηλικιακή ομάδα 10 – 12 ετών και κορυφώνεται στις ηλικιακές ομάδες 13 – 15 ετών και 16 – 18 ετών.

Το 11% από το χαρτζιλίκι τους οι νέοι, μέχρι 12 ετών, το διαθέτουν για την αγορά τσιγάρων και αλκοόλ , ενώ στις ηλικίες 13 – 15 ετών , το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% και στις ηλικίες 16 – 18 ετών, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 47%.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και προϊόντων καπνού είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 70%, ενώ η δυνατότητα συχνής επισκεψιμότητας σε καφετέριες, μπάρ κ.λ.π. συνδέεται άμεσα με την μεγιστοποίηση αυτών των συνηθειών.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το ποσοστό των νέων οι οποίοι ασχολούνται με κάποιο σπόρ συστηματικά και καπνίζουν είναι πολύ μικρότερο ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ , τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 1η θέση , στην κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ, σε σχέση με τους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση