Γιατί είναι απαραίτητο το λίπος στη διατροφή

Γιατί είναι απαραίτητο το λίπος στη διατροφήΤα λιπίδια (ή λιπαρά) αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, τα λιπίδια αποτελούν τα τρία μακροδιατροφικά συστατικά, τα οποία παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Τα λιπαρά πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιο, αν και αυτό είναι αναπόφευκτο καθώς οι περισσότερες τροφές περιέχουν κάποιο, ακόμα και μικρό ποσοστό λίπους. Και ενώ όλοι ακούμε ότι πρέπει τα λιπαρά να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και ότι απαιτείται η μείωση των λιπαρών για την καλή υγεία της καρδιάς, τα λιπαρά πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή και μάλιστα να αποτελούν τουλάχιστον το 30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Τα λιπαρά αποτελούν την πιο “πυκνή” πηγή ενέργειας, αποδίδοντας 9 θερμίδες (KCal)/γραμμάριο, ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 KCal/γραμμάριο.

Τα λιπαρά παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι το λινολεϊκό οξύ, το οποίοι είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, τη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερόλης και την παραγωγή των ορμονών.

Τα λιπαρά χρειάζονται για τη μεταφορά αλλά kαι την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή των Α,Ε,D και Κ, ενώ βοηθά και τον οργανισμό να χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λιπαρά κυρίως για την παραγωγή ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύεται. Ενας μέρους του λίπους στον οργανισμό κυκλοφορεί στο αίμα, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους αποθηκεύεται με τη μορφή λιπώδους ιστού (λιποκύτταρα).

Τα λιποκύτταρα όχι μόνο αποτελούν αποθήκες ενέργειας για τον οργανισμό αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στη “θερμομόνωση” του σώματος αλλά και την υποστήριξη ζωτικών οργάνων του σώματος.

Τα λιπαρά πρέπει να αναφέρονται πάντα σε πληθυντικό καθώς δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος. Αποτελούνται από τα τρία βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται και οι υδατάνθρακες, δηλαδή άνθρακα υδρογόνο και οξυγόνο.

Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και υδρογόνο και η μικρότερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο κάνει τα λιπαρά να αποδίδουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες.

Τα λιπαρά ουσιαστικά είναι συνδυασμοί πολλών διαφορετικών λιπαρών οξέων, τα οποία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Τα ακόρεστα με τη σειρά τους χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Εκτός από το ό,τι είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, τα λιπαρά χαρίζουν σε πολλές τροφές πολύ ευχάριστο άρωμα και γεύση, ενώ η αργή απορρόφησή τους, σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες παίζει σημαντικό ρόλο στον κορεσμό και την αίσθηση πληρότητας μετά το γεύμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση