Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλλαντικών και γάλακτος, καθώς και η βαριά μορφή εργασίας φαίνεται να είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας στις γυναίκες, ενώ το αλκοόλ και το κάπνισμα ευνοεί την εμφάνιση παχυσαρκίας και στα δύο φύλα.

Αντίθετα, η κατανάλωση ψωμιού, στις γυναίκες και η σωματική δραστηριότητα στους άνδρες, ευνοούν στην διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από 15ετή έρευνα επιστημόνων, από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι, στην οποία συμμετείχαν περίπου 25.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 64 ετών και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Στην έρευνα μελετήθηκε η συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος αποτελεί δείκτη της παχυσαρκίας, με τη σωματική δραστηριότητα, τις διατροφικές επιλογές, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ολες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η έξαρση της παχυσαρκίας, που παρατηρείται παγκοσμίως και έχει μάλιστα χαρακτηριστεί, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η επιδημία του 21ου αιώνα, οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι η καθιστική ζωή και η υπερφαγία.

Η σωματική άσκηση, που συνδυάζεται με αποχή από το κάπνισμα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και υγιεινές διαιτητικές επιλογές αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα διατήρησης υγιεινού σωματικού βάρους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση