Το εμφιαλωμένο νερό χρειάζεται προσοχή

Το εμφιαλωμένο νερό, επειδή είναι συσκευασμένο, δε σημαίνει ότι είναι και αποστειρωμένο, τόνισε, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, ο Δρ. Fred Rosenberg από το πανεπιστήμιο California Lutheran University.

“Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση” πρόσθεσε ο Δρ. Rosenberg “ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι απαλλαγμένο από μικρόβια. Ωστόσο δεν είναι η καλύτερη ιδέα να αφήνει κάποιος ένα μπουκάλι νερό, το οποίο έχει ήδη ανοίξει, σε ζεστό μέρος, καθώς ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών”.

Ενώ δεν έχουν αναφερθεί επικίνδυνα περιστατικά που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου εμφιαλωμένου νερού, υπάρχει η πιθανότητα το μικροβιακό φορτίο ενός τέτοιου νερού να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βακτήρια στο εμφιαλωμένο νερό μπορεί να προέρχονται από την πηγή του νερού ή να προέλθουν από τη διαδικασία εμφιάλωσης.

Στις ΗΠΑ, όπως τόνισε ο Δρ. Rosenberg, τα εμφιαλωμένα νερά δεν ελέγχονται για την ύπαρξη ψευδομονάδων (Pseudomonas aeruginosa), που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, και αποτελούν δείκτη μόλυνσης, κατά την εμφιάλωση.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει ότι τέτοιες αναλύσεις κοστίζουν πολύ, αλλά στην Ευρώπη και τον Καναδά γίνονται έλεγχοι για ψευδομονάδες στο εμφιαλωμένο νερό.

Τα γυάλινα μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για νερό ευνοούν λιγότερο την ανάπτυξη μικροοργανισμών, σε σχέση με τα πλαστικά, ενώ το μικρόβιο της χολέρας μπορεί να επιζήσει στο απλό νερό, ενώ στο ανθρακούχο δεν επιζεί περισσότερο από μία ημέρα.

Ο Δρ. Rosenberg τόνισε επίσης ότι εφόσον υπάρχουν οι πιθανότητες να προκληθούν προβλήματα υγείας από το εμφιαλωμένο νερό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι αναλύσεις θα πρέπει να γίνονται με πιο αυστηρά κριτήρια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση