Νέα ορμόνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία

Μία ορμόνη, η οποία φαίνεται να επιτείνει το αίσθημα της πείνας, παρατηρείται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα ατόμων τα οποία έχασαν πολλά κιλά, κάτι που μπορεί να εξηγεί το γιατί τα άτομα που χάνουν βάρος τείνουν να το επανακτήσουν.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine.

Η μελέτη που έγινε σε πολύ παχύσαρκα άτομα έδειξε ότι η ορμόνη γκρελίνη, η οποία παράγεται από κύτταρα στο στομάχι και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, υπάρχει σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα των ατόμων που κατάφεραν να χάσουν πολλά κιλά.

Αντίθετα σε παχύσαρκα άτομα που η απώλεια βάρους προήλθε μετά από γαστρικό by-pass (εγχείριση κατά την οποία η τροφή διέρχεται μόνο από το 5% του στομάχου), τα επίπεδα της γκρελίνης ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, κάτι που πιθανόν να εξηγεί τα επιτυχή αποτέλεσμα του γαστρικού by-pass.

Η γκρελίνη πιθανόν να αποτελεί προστατευικό μηχανισμό του οργανισμού προκειμένου να αντεπεξέλθει σε συνθήκες έλλειψης τροφής, όμως ο μηχανισμός αυτός αποδεικνύεται επιβλαβής όταν υπάρχει υπερπρόσληψη τροφής άρα και ενέργειας (θερμίδων).

Ωστόσο πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι περιστασιακά και ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τη δράση της γκρελίνης.

Η γκρελίνη ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου και είχε χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του ύψους παιδιών, ενισχύοντας την οστική μάζα.

Προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η χορήγηση γκρελίνης αυξάνει σημαντικά την όρεξη, κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει και στον άνθρωπο.

Οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες στον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα αναστολείς της γκρελίνης σαν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Φυσικά η ανακάλυψη ενός φαρμάκου για την καταπολέμηση της νόσου θα ήταν ίσως η πιο “ακριβοπληρωμένη” ανακάλυψη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση