Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε Ραμάλα και Βηθλεέμ. Ενισχύστε το έργο τους

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, μάρτυρες μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που δε γνωρίζει τέλος, απευθύνουν επείγουσα έκκληση βοήθειας και μας καλούν να ενισχύσουμε οικονομικά την αποστολή τους στην Παλαιστίνη, με ένα απλό τηλεφώνημα στο 010 5 200 500.

Η ανακοίνωση τύπου των Γιατρών Χωρίς σύνορα

Δυτική Όχθη, 20 Μαΐου 2002.

“Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη στη Δ. Όχθη παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε το “άνοιγμα” κάποιων πόλεων. Περιοχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ παραμένουν υπό περιορισμό, όπως και άλλες πόλεις. Όταν παύει ο περιορισμός, το χάος κυριεύει τους δρόμους. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι τρέχουν να αγοράσουν προμήθειες γιατί δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να ξαναβγούν από τα σπίτια τους… Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές στη Δ.Όχθη. Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας θέτει τους Παλαιστίνιους μπροστά στην αδυναμία ελεύθερης μετακίνησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας…”

Χαρίκλεια Καλτεζιώτη,
συντονίστρια του προγράμματος στη Δ. Όχθη

Οι εθελοντές με τη σταθερή συνεργασία της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης UPMRC (Union of Palestine Medical Relief Committees) και με “όχημα” την Κινητή Ιατρική Μονάδα της, καταφέρνουν να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές στη Δ. Όχθη. Συγκεκριμένα, η ομάδα επισκέφθηκε το χωριό ’μπουαν (30χλμ. από τη Ραμάλα) το οποίο παρέμενε αποκλεισμένο για περισσότερο από ένα μήνα όπου και παρείχε ιατρική βοήθεια σε 200 κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UPMRC, ο πληθυσμός των περιοχών που προσεγγίστηκαν, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από λοιμώξεις αναπνευστικού, δερματολογικές και χρόνιες παθήσεις.

Η παροχή βοήθειας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες, καθώς καθημερινά οι εθελοντές καλούνται να “ανακαλύψουν” νέα ασφαλή και ανοιχτά περάσματα ώστε η βοήθεια να φτάσει έγκαιρα στους πληθυσμούς που κινδυνεύουν από την έλλειψη υπηρεσιών υγείας και φυσικά, φαρμάκων. Τα σημεία ελέγχουν που “κομματιάζουν” τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και οι διαρκείς καθυστερήσεις που προκαλούν οι ισραηλινές δυνάμεις, αποτελούν σοβαρά εμπόδια για το ανθρωπιστικό έργο.

Η μαρτυρία της συντονίστριας της αποστολής στη Δ. Όχθη, Χαρίκλειας Καλτεζιώτη είναι ενδεικτική των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές στην προσπάθειά τους να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους: ” Η ομάδας μας ξεκίνησε με το ασθενοφόρο της UPMRC για να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ραμάλα όπου είχε να φθάσει βοήθεια για περισσότερο από ένα μήνα. Η πρόσβαση ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας των σημείων ελέγχου και των τανκς που έφραζαν τους δρόμους. Οι εθελοντές της UPMRC μας διαβεβαίωσαν ότι εάν δεν υπήρχε η δική μας παρουσία, ως μέλη διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, δε θα φτάναμε ποτέ στον προορισμό μας…”

Δυτική Όχθη

Με τις δραστηριότητες των ΓΧΣ στη Δ. Όχθη, οι εθελοντές παρέχουν με Κινητή Ιατρική Μονάδα, επείγουσα φροντίδα υγείας στους πληθυσμούς 16 χωριών στην περιοχή της Ραμάλα.

Η πολιτική κατάσταση συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες του πληθυσμού. Η στρατιωτική κατοχή και η ξαφνική απομόνωση πολλών περιοχών έχει δημιουργήσει επείγουσες ανάγκες στις οποίες οι εθελοντές καλούνται να απαντήσουν αποτελεσματικά. Η παρέμβαση της ομάδας περιλαμβάνει:

– διευκόλυνση διέλευσης της κινητής μονάδας με την παρουσία εθελοντών των ΓΧΣ
– ιατρικές επισκέψεις σε απομονωμένες περιοχές και εξέταση ασθενών
– δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού

Λωρίδα της Γάζας

Μετά την κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων από το Σεπτέμβριο του 2000 στα Ισραηλινά και
Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας ενίσχυσαν την παρέμβασή τους στη Λωρίδα της Γάζας με επείγουσα αποστολή αναλώσιμου υλικού και φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Τα δύο προγράμματα των ΓΧΣ που εφαρμόζονται από το 1996 στη Λωρίδα της Γάζας για άτομα με ειδικές ανάγκες, βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη έχουν επεκταθεί με Κινητή Ιατρική Μονάδα καλύπτοντας ήδη τα δεκάδες καινούργια περιστατικά.

Έκκληση βοήθειας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, μάρτυρες μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που δε γνωρίζει τέλος, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση βοήθειας. Γιατί, εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των θυμάτων. Ενισχύστε οικονομικά την αποστολή μας στην Παλαιστίνη κι εμείς θα είμαστε εκεί με γιατρούς, φάρμακα κι ό,τι άλλο χρειάζεται ένας άνθρωπος για να επιβιώσει. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 010 5 200 500.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 010- 5 200 500 ή στο 093-6699007 (Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Τύπου), press@msf.gr

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση