Τσιγάρο, αλκοόλ και καυτερές τροφές και καρκίνος του στόματος

Ο συνδυασμός καπνίσματος, αλκοόλ και καυτερών φαγητών προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, προειδοποιούν ισπανοί επιστήμονες, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση αυτών των μορφών καρκίνων τα τελευταία χρόνια.

Τα κρούσματα καρκίνων του στόματος αυξήθηκαν κατά 300% μεταξύ των ανδρών και κατά 150% μεταξύ των γυναικών στη Ισπανία, τα τελευταία 20 χρόνια, επισημαίνει ο πρόεδρος της ισπανικής εταιρείας Χειρουργικής του Στόματος κ. Κόσμε Γκάι Εσκόντα.

Ο ισπανός επιστήμονας συνιστά να αποφεύγονται τα πολύ καυτερά ή πικάντικα φαγητά, καθώς και αυτά που περιέχουν πολλά συντηρητικά και προτρέπει το κοινό να επισκέπτεται τον οδοντίατρο κάθε έξι ή οκτώ μήνες.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ο καρκίνος του στόματος μπορεί να θεραπευθεί στο 95% των περιπτώσεων εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα.

Οι μηχανισμοί διαμέσου των οποίων οι προαναφερθέντες παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα δεν έχουν διευκρινιστεί με ακρίβεια, αλλά θεωρείται ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας, με το αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά να αυξάνουν σημαντικά την βλαβερή του δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά, διάφορες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως προκαρκινικές, όπως για παράδειγμα η λευκοπλακία, εκδηλώνονται στην στοματική κοιλότητα των καπνιστών και των ατόμων που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ. Η έγκαιρη διακοπή των βλαβερών αυτών συνηθειών περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξής τους σε κακοήθεις βλάβες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση