Πίτσα: Πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά και πολύ αλάτι

Η πίτσα, η οποία αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές παγκοσμίως, όταν πρόκειται για πρόχειρο φαγητό, δε φαίνεται να αποτελεί και υγιεινή επιλογή, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες αλλά και αλάτι. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Center for Science and the Public Interest (CSPI).

Δύο μεγάλα κομμάτια απλή πίτσα (μαργαρίτα) περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες και να είναι αρκετά για να καλύψουν την ημερήσια ανάγκη για λιπαρά και αλάτι. Πόσο μάλλον όταν η πίτσα περιέχει και υλικά όπως αλλαντικά, λουκάνικο, κρέας ή διπλό τυρί.

Στην έρευνα του CSPI έγινε ανάλυση σε πίτσα από 36 διαφορετικές μικρές ή μεγάλες πιτσαρίες σε τρεις πόλεις των ΗΠΑ. Οι πίτσες με τα χειρότερα σκορ ήταν αυτές στις οποίες η ζύμη περιέχει και άλλα υλικά όπως για παράδειγμα τυρί.

Δύο μόλις μεγάλα κομμάτια πίτσα Pizza Hut’s Stuffed Crust Cheese pizza, αποδίδουν σχεδόν 900 θερμίδες, ενώ περιέχουν 20 γραμμάρια κορεσμένο λίπος και περισσότερο από 2.000 mg νατρίου που αντιστοιχούν σε περίπου 5 γραμμάρια αλάτι. (Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση σε αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6 γραμμάρια).

Αντίστοιχα δύο μεγάλα κομμάτια της πίτσας The Big New Yorker Sausage Pizza, από την Pizza Hut, αποδίδουν περισσότερο από 1.100 θερμίδες και περιέχουν 66 γραμμάρια λίπους, από τα οποία τα 28 είναι κορεσμένο λίπος, αλλά και 3.200 mg νατρίου.

Στην πιτσαρία Domino’s, δύο αντίστοιχα κομμάτια πίτσα με μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν από 11 έως και 18 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Επιπλέον κάποια συνοδευτικά ή ορεκτικά, που πωλούνται από γνωστές αλυσίδες πίτσας, κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα κάθε κομμάτι τυρόψωμο στη Domino’s αποδίδει 140 θερμίδες και περιέχει 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Φυσικά υπάρχουν πάντα τρόποι για να γίνει η πίτσα πιο ελαφριά αλλά και πιο υγιεινή, παραγγέλνοντας πίτσα με πολλά λαχανικά, λιγότερο τυρί και περιορίζοντας τα υλικά όπως λουκάνικο ή πεππερόνι.

Δεν πρέπει βέβαια να νομίζει ο καταναλωτής ότι η πίτσα αποτελεί την χειρότερη επιλογή ανάμεσα στα τρόφιμα τύπου fast-food. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι χαρακτηρίζει τα περισσότερα φαγητά αυτής της κατηγορίας. Πάντα υπάρχει όμως κάποια πιο …υγιεινή επιλογή σε ό,τι και αν επιλέξετε. Το μόνο πρόβλημα με την πίτσα είναι ότι παραγγέλνοντας κάποια μεγάλη πίτσα, εύκολα χάνει κανείς τον έλεγχο στο πόσα κομμάτια θα καταναλώσει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση