Ναι μεν αλλά του ΠΟΥ για την Εναλλακτική Ιατρική

Οι μέθοδοι εναλλακτικής ιατρικής, από την κινεζική βοτανοθεραπεία και τον βελονισμό ως τις πνευματικές θεραπείες, στις οποίες καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, συχνά χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα να βλάπτουν τους ασθενείς, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η οργάνωση ζητεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες κλινικές έρευνες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούνται από το 80% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ΠΟΥ καλεί τις 191 χώρες-μέλη της να θεσπίσουν κανόνες για τις μεθόδους αυτές που ονομάζει παραδοσιακή ιατρική με στόχο να γίνουν ασφαλέστερες, αλλά και πιο προσβάσιμες.

Μόνο 25 από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συγκεκριμένη πολιτική για τη χορήγηση άδειας σε όσους ασκούν την εναλλακτική ιατρική και για την αυθεντικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Η λανθασμένη χρήση των εναλλακτικών θεραπειών έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους στις αναπτυγμένες χώρες, όπου όλο και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται σε αυτές, υπογραμμίζεται στην έκθεση για την ”Στρατηγική του ΠΟΥ στο θέμα της Παραδοσιακής Ιατρικής την περίοδο 2002-2005”.

Το βότανο Μα Χουάνγκ (εφέδρα) που χρησιμοποιείται στην Κίνα εναντίον της πνευμονικής απόφραξης, κυκλοφορούσε στην αμερικανική αγορά ως διαιτητικό προϊόν, όμως η μακρόχρονη χρήση του ευθύνεται για περισσότερους από δέκα θανάτους, καρδιακές προσβολές και εμφράγματα, τονίζει οΠΟΥ.

Στο Βέλγιο, τουλάχιστον 70 άνθρωποι χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού ή να κάνουν αιμοκάθαρση επειδή πήραν το λάθος βότανο και πάλι ως διαιτητικό, αναφέρεται επίσης στην έκθεση ο ΠΟΥ.

Τέλος, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως είναι επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη εθνική πολιτική για την παραδοσιακή ιατρική ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι μέθοδοι αυτοί δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στα εθνικά συστήματα υγείας και όπου το 1/3 των κατοίκων των χωρών αυτών δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση