Τι χρώμα προτιμάτε τα καρότα σας;

Καρότα χρώματος μωβ θα κυκλοφορήσουν φέτος το καλοκαίρι στη Βρετανική αγορά. Οχι γιατί το μωβ είναι περισσότερο της μόδας, αλλά γιατί, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, αυτό είναι το αυθεντικό χρώμα των καρότων, το οποίο μάλιστα προσδίδει και επιπλέον αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα μοβ καρότα εμφανίζονται σε τοιχογραφίες σε Αιγυπτιακούς ναούς του 2000 π.Χ. και έχουν αναγνωριστεί και στον κήπο Αιγύπτιου βασιλιά, τον 8ο αιώνα π.Χ.

Στους Ρωμαϊκούς χρόνους τα καρότα ήταν μοβ ή λευκά και μέχρι το 10ο αιώνα τα μοβ καρότα καλλιεργούνταν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το βόρειο Ιράν. Στην Ευρώπη εισήχθησαν μοβ, λευκά και κίτρινα καρότα το 14ο αιώνα.

Μαύρα, κόκκινα αλλά και πράσινα καρότα καλλιεργούταν μέχρι και το 16ο αιώνα, όταν οι Ολλανδοί για …πατριωτικούς λόγους επέλεξαν να καλλιεργήσουν την ποικιλία με το πορτοκαλί χρώμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν μία μετάλλαξη από την ποικιλία του κίτρινου καρότου από τη Βόρεια Αφρική, για την παραγωγή των καρότων όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Τα μοβ όμως καρότα, φαίνεται ότι εκτός από το ό,τι αποτελούν τα αυθεντικά καρότα, είναι και τα πιο υγιεινά, καθώς περιέχουν ανθοκυανίνες, φυσικές χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Οι παραγωγοί μάλιστα αναφέρουν ότι είναι και πιο γλυκά.

Τα μοβ καρότα, τα οποία στο εσωτερικό είναι πορτοκαλί, προβλέπεται να εμφανιστούν στα ράφια των βρετανικών σούπερ-μάρκετ της αλυσίδας Sainsbury’s, τον προσεχή Ιούλιο.

Μετά λοιπόν τις ροζ τομάτες και την πράσινη κέτσαπ φαίνεται ότι οι Βρετανοί δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πειραματίζονται με τα χρώματα που διακοσμούν το …πιάτο τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση