Το τσάι ενισχύει και την οστική μάζα

Τα άτομα που καταναλώνουν τσάι, σε μακροχρόνια βάση, φαίνεται να έχουν καλύτερη οστική πυκνότητα, ανεξάρτητα από τον τύπο του τσαγιού ή την ποσότητα που καταναλώνουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Archives of Internal Medicine.

Πιο συγκεκριμένα επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο National Cheng Kung, στην Ταϊβάν, βρήκαν ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού για τουλάχιστον 10 χρόνια εκτιμάται ότι αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και 5%.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών. Εκτός από τις πληροφορίες για την κατανάλωση τσαγιού, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν και πληροφορίες αναφορικά με τη σωματική άσκηση, τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, καθώς και την κατανάλωση καφέ, γάλακτος και αλκοόλ. Η οστική μάζα μετρήθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία του σώματος.

Οσοι κατανάλωναν τσάι για πολλά χρόνια ή όσοι ανάφεραν κατανάλωση τσαγιού, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα σε όλα τα σημεία που έγιναν μετρήσεις, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τσάι συστηματικά.

Συστατικά του τσαγιού όπως το φθόριο, τα φυτοοιστρογόνα αλλά και τα φλαβονοειδή (ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση), πιθανόν να ασκούν μαζί αυτή την προστατευτική δράση στα οστά.

Το τσάι έχει βρεθεί από πολλές μελέτες ότι έχει σημαντικές ιδιότητες για την υγεία, ενώ αν αποδειχθούν όλες αυτές οι ιδιότητες, θα έχει σημαντική σημασία για τη δημόσια υγεία, καθώς το τσάι είναι το δεύτερο ποτό σε παγκόσμια κατανάλωση, μετά το νερό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση