Ενας στους τρεις Αμερικανούς δεν ξέρει κολύμπι

Το 37% των Αμερικανών πολιτών κινδυνεύει από πνιγμό, αφού δεν ξέρει κολύμπι, παρόλο που η ιστιοπλοΐα, το θαλάσσιο σκι και κάποιες άλλες αθλητικές δραστηριότητες του νερού βρίσκονται σε άνθηση στις ΗΠΑ, αποτελώντας την αγαπημένη ενασχόληση πολλών ενήλικων. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το National Center for Injury Prevention and Control στην Ατλάντα, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο 6ο Παγκόσμιο συνέδριο του Injury Prevention and Control.

Πιο συγκεκριμένα οι μεσήλικες και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν σκάφος ή φουσκωτό παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους λόγω της κολυμβητικής τους απειρίας, συγκριτικά με τα νεαρά άτομα που έχουν περισσότερες γνώσεις πάνω στο θέμα.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 5000 Αμερικανοί ενήλικες πολίτες. Ρωτήθηκαν για το αν θα ένιωθαν άνετα να διανύσουν μερικά μέτρα μιας εικοσιπεντάρας πισίνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 22% των ατόμων ηλικίας 18 – 24 ετών δεν θα δοκίμαζαν να κολυμπήσουν, λόγω έλλειψης πρακτικής γνώσης, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας το 50%, στα άτομα ηλικίας 50 – 64 ετών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμα περισσότερο στα άτομα της τρίτης ηλικίας, πλησιάζοντας το 70%.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονα στο γυναικείο πληθυσμό και στα άτομα που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Η πλειοψηφία των ατόμων που δεν ξέρουν να κολυμπούν θεωρούν πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να πέσουν στο νερό, αφού προτιμούν την ηλιοθεραπεία ή τη βόλτα με τα σκάφη. Αγνοούν όμως τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση που βρεθούν στη θάλασσα και χρειαστεί να κολυμπήσουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση