Παπαδόπουλος: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες πριν τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” και σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα Ελληνες είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, εξήγησε ότι αυτή αναφέρεται μέχρι την περίοδο του 1999 οπότε και δεν είχε αρχίσει η αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας επεσήμανε ο κ. Υπουργός, είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό οι απόψεις των πολιτών για το Σύστημα Υγείας αλλά και επί της ουσίας οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα νοσοκομεία προς τους πολίτες οι οποίοι δικαιολογημένα αξιώνουν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε όποιες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά, φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση -17η- από τις χώρες που μελετήθηκαν σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών από το σύστημα Υγείας της χώρας τους.

Η Δανία βρίσκεται στην πρώτη θέση όπου εννέα στους δέκα πολίτες κρίνουν από αρκετά έως πολύ ικανοποιητικά τα στοιχεία του συστήματος Υγείας στην πατρίδα τους, ενώ αντίθετα μόνο 18% των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα και 22% των ηλικιωμένων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την παροχή υπηρεσιών υγείας κυρίως από τα νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Το συντριπτικό ποσοστό 80% από τις ίδιες κατηγορίες πολιτών στη χώρα μας θεωρούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα νοσοκομεία από αδιάφορες έως και καθόλου ικανοποιητικές.

Αν κάποιος σταθεί στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παρέχει στοιχεία στον ΟΟΣΑ, προκειμένου να αξιολογηθεί επαρκώς το έργο που γίνεται αυτό μπορεί να αποτελεί μια μικρή δικαιολογία για την τελευταία αυτή θέση που κατέχει η χώρα μας στις υπηρεσίες Υγείας. Ομως και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εκτιμούν οι ειδικοί στο χώρο της υγείας είναι εξίσου αρνητικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση