Φόβος, ο καλύτερος σύμμαχος του καρκίνου των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου για τους άνδρες ηλικίας 15 έως 49 χρονών, οι οποίοι όμως λόγω φόβου, αλλά και αμηχανίας, δεν επισκέπτονται έγκαιρα τον γιατρό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο θάνατος ενός 17χρονου, που όπως αποδείχθηκε από την νεκροτομή, οφειλόταν σε καρκίνο των όρχεων που δεν είχε διαγνωστεί, ξανάφερε στην επικαιρότητα την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αυτοεξέτασης.

Στο τελευταίο τεύχος ενός από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά – του Lancet – με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, σε σειρά άρθρων υπογραμμίζεται ότι οι άνδρες, αφ΄ ενός σπάνια αυτοεξετάζονται και αφ ετέρου αν ανακαλύψουν κάτι ύποπτο τρομοκρατούνται σε τέτοιο βαθμό που δεν επισκέπτονται τον γιατρό, ελπίζοντας ότι ο ύποπτος όγκος θα εξαφανισθεί από μόνος του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό όταν ο όγκος είναι ήδη αρκετά μεγάλος, ενώ αναφέρουν ότι έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη του αρκετούς μήνες πριν την επίσκεψη.

Αν σκεφτούμε ότι όπως και σε όλους τους καρκίνους, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, είναι πραγματικά λυπηρό ο φόβος και η αμέλεια να στοιχίζουν ζωές, σε μία εποχή μάλιστα που η πληροφόρηση είναι κάτι παραπάνω από επαρκής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση