Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό και στην…τσέπη

Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό και στην...τσέπηΓια όσους πιστεύουν ότι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών κοστίζει ακριβά και ότι τελικά η ισορροπημένη διατροφή είναι προνόμιο λίγων, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το State University of New York έδειξε ότι για όσους αποφασίζουν να ακολουθήσουν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, το μακροπρόθεσμο κόστος για τη διατροφή μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο, με αποτέλεσμα το όφελος να είναι διπλό, τόσο για την υγεία όσο και για την …τσέπη. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύονται στο τεύχος Μαΐου του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Ενωσης Διαιτολόγων, Journal of the American Dietetic Association.

Η υγιεινή διατροφή δε χρειάζεται να κοστίζει περισσότερο από την τυπική Αμερικανική διατροφή, τόνισε ο συγγραφέας της δημοσιευμένης έρευνας, Hollie Raynor.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 31 οικογένειες με τουλάχιστον ένα παχύσαρκο παιδί ηλικίας 8 έως 12 ετών. Οι οικογένειες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατροφής με το όνομα “Traffic Light Diet” ή αν αποδοθεί στα Ελληνικά “δίαιτα του φωτεινού σηματοδότη”.

Σύμφωνα με τη δίαιτα αυτή οι οικογένειες ενθαρρύνθηκαν να καταναλώνουν κυρίως “πράσινα” τρόφιμα στα οποία ανήκουν τα λαχανικά και τα φρούτα, καθώς και “πορτοκαλί” τρόφιμα στα οποία ανήκουν τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Παράλληλα τα “κόκκινα” τρόφιμα στα οποία ανήκουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος περιορίστηκαν σε 15 ή και λιγότερες μικρομερίδες εβδομαδιαίως (μία μικρομερίδα αντιστοιχεί περίπου σε μισή μερίδα από αυτή που ορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις, πιο απλά δηλαδή μισή μερίδα εστιατορίου).

Ακολουθώντας τη δίαιτα αυτή οι οικογένειες κατάφεραν να μειώσουν την ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη ενώ ο νέος τρόπος διατροφής πλησίαζε κατά πολύ τις διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Ενωσης Διαιτολόγων.

Τα πράσινα και τα κόκκινα τρόφιμα βρέθηκαν ότι κοστίζουν περισσότερο από τα πορτοκαλί τρόφιμα. Το πρώτο εξάμηνο της παρακολούθησης (follow-up), δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο κόστος της διατροφής.

Ομως στο ετήσιο follow-up βρέθηκε ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μείωσε σημαντικά το οικογενειακό ημερήσιο κόστος για τη διατροφή, σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε στην έναρξη της έρευνας.

Και ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί μειώθηκε τελικά το κόστος για τη διατροφή, οι επιστήμονες το αποδίδουν στις αλλαγές στις διαιτητικές επιλογές και στην προετοιμασία του φαγητού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής απομυθοποιούν το ό,τι η υγιεινή διατροφή κοστίζει ακριβά και ότι το υψηλό κόστος αποτελεί εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Στην Ελλάδα βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει ακόμα περισσότερο, καθώς το κόστος για την αγορά των “πράσινων” τροφών είναι χαμηλότερο συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες.

Μπορεί λοιπόν να ακολουθήσει κάποιος, πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, με όλα τα θετικά οφέλη για την υγεία και επιπλέον με χαμηλότερο κόστος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση