Kανένα πρόβλημα με φυτοφάρμακα στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, ενώ ο αριθμός των δειγμάτων που αναλύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα αριθμός των δειγμάτων που αναλύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας φτάνει τις 2400, με τον αντίστοιχο αριθμό στις άλλες χώρες της Ε.Ε να είναι, Αυστρία 932, Ιρλανδία 250, Αγγλία 1109.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από τα 10 φυτοφάρμακα που αναφέρονται σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα, μόνο ένα το Paraqoyat κυκλοφορεί στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Οσον αφορά το Βρωμιούχο Μεθύλιο, η χρήση του περιορίστηκε πέρυσι κατά 50%, φέτος θα μειωθεί κατά 70% και το 2005 θα πάψει να κυκλοφορεί, με βάση το πρωτόκολλο του Mόντρεαλ.

Τα φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί κατά διάφορα χρονικά διαστήματα είναι τα Dot, Dieldrin, Aldrin, Heptachlor, το Chlordimeform, το Camphechor, το Pentachlorophenol, το Ethyle Di Bromide, το Lindane.

Τέλος, το Parathion Ethyl έχει απαγορευθεί από το 2001 και δόθηκε παράταση κυκλοφορίας μέχρι το 2003 για εξάντληση των αποθεμάτων.

Δεν υπήρξε επιστροφή φορτίου λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων, ούτε βρέθηκαν υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Για τα εγκεκριμένα φάρμακα το ποσοστό των δειγμάτων με υπολείμματα είναι το ίδιο με τις άλλες χώρες της ΕΕ και δεν ξεπερνά το 4%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση