Το κρασί προστατεύει και από το κοινό κρυολόγημα

Η κατανάλωση κρασιού φαίνεται να προστατεύει και από το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με έρευνα Ισπανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Epidemiology.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν συσχετίσει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όμως είναι η πρώτη φορά που έρευνα μελετά τη σχέση της κατανάλωσης κρασιού με το κοινό κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στα Κανάρια νησιά μελέτησαν 4.272 καθηγητές σε πέντε Ισπανικά πανεπιστήμια, για ένα χρόνο.

Ολοι οι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-69) κράτησαν ημερήσια ημερολόγια για τα συμπτώματα που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, καταρροή, πονοκέφαλος, ρίγη, πόνος στο λαιμό, βήχας και γενική αδιαθεσία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτήρια κρασί εβδομαδιαίως είχαν 40% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν κοινό κρυολόγημα, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

Μάλιστα η προστατευτική αυτή δράση ήταν ακόμη πιο ισχυρή για όσους κατανάλωναν αποκλειστικά κόκκινο κρασί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν τα φλαβονοειδή, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στη φλούδα, στα κόκκινα σταφύλια, να σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κοινού κρυολογήματος.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει μάλιστα ότι τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τους ρινοϊούς, που αποτελούν κύρια αιτία για τα κρυολογήματα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών που αποδεικνύουν προστατευτική δράση του αλκοόλ, όπως το κρασί, δεν προτρέπουν τον κόσμο που δεν καταναλώνει αλκοόλ, να αρχίσει την κατανάλωσή του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση