Ο θηλασμός σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας

Τα παιδιά που θηλάζουν μέχρι και 9 μήνες είναι πιθανό ως ενήλικες να έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου, του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών που είχαν συσχετίσει το μητρικό θηλασμό με τη νοητική ανάπτυξη στη βρεφική και παιδική ηλικία, ενώ πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συσχετίζει το μητρικό θηλασμό με το δείκτη ευφυΐας στην ενήλικη ζωή.

Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί ο μητρικός θηλασμός ενισχύει τη νοητική ανάπτυξη, όμως μία εκδοχή είναι το ό,τι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά στο μητρικό γάλα όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (δοκοσαεξανοϊκό οξύ και αραχιδονικό οξύ) έχουν συσχετιστεί με την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο φυσιολογικός και ψυχολογικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους, κατά το θηλασμό, πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους, ενώ είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι μη αναγνωρισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα ο χρόνος που αφιερώνει η μητέρα για το θηλασμό ίσως αποτελεί και δείκτη για το συνολικό χρόνο που αφιερώνει η μητέρα για την ανατροφή του παιδιού της.

Στα τεστ ευφυΐας στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η περίοδος του θηλασμού, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα και μάλιστα ανεξάρτητα από το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο των γονέων, το βάρος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και το βάρος κατά τη γέννηση, παράγοντες που έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση